Dat bidden hoe moet dat eigenlijk?

Wist je dat er in de buurt van Bussum een heel mooi kleinschalig klooster is? Het heet Casella, ligt in Hilversum op ongeveer 10 kilometer afstand van Bussum. Ik ben er een etmaal gebleven om te onderzoeken wat voor klooster het is.

Casella wordt geleid door een viertal zusters, hele lieve vrouwen die hun kloosterorde hebben gebaseerd op de theologie van kerkvader Augustinus. Er is o.a. een stilte huisje die vrij toegankelijk is en waar je tot rust komt, met uitzicht op schapen. Heerlijk om zo te bidden en over het leven na te denken. Het mooie is dat het klooster voorziet in een behoefte. Steeds meer mensen uit Nederland weten Casella te vinden ondanks het nog maar 2,5 jaar open is. Wat ik mooi vind is dat zij niet alleen gelovige mensen bereiken. Op een schilderij stond het avondmaal afgebeeld maar sommige bezoekers dachten dat het brood en tomatensoep was aldus de zusters.

Ik sprak daar ook een jonge vrouw. We waren net in de stilte dienst geweest en het was de dag dat er aanslagen waren in Brussel. De vrouw vroeg of ik gelovig was en ik beaamde dat. Ze vroeg toen aarzelend: “zeg dat bidden hoe moet dat eigenlijk?” Ze vertelde dat ze net in de dienst voor het eerst van haar leven gebeden had en dat zij in de dienst naast gedachtes over de slachtoffers ook meelij voelde voor de terroristen. Zij vertelde dat haar eerste gebed ooit was, “Hoi God, wilt u bij de terroristen zijn en bij hun familie.”

Het raakte mij. Ik had absoluut niet voor de terroristen gebeden. Ik voelde eerder woede naar hen en dan is er iemand die zichzelf als niet gelovig ziet die dan het voorbeeld van Jezus volgt(Mat 5 43-45). En dan vroeg zij aan mij hoe bidden moest, ik voelde mij hier de leerling. Volgens Augustinus is verlangen al bidden. Ik verlang naar een wereld waar iedereen leerling is en van elkaar leert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.